keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

Tarina nopat (5 tapaa käyttää tarina noppia)

 




Tarina nopat on hyvä apu lasten kielen kehitykselle ja sadutukselle. Nopat auttavat lasta keksimään omia hauskoja tarinoita. Nämä minun noppani on ostettu ihan Tigerista, mutta samanlaisia saa ostettua myös muista kaupoista. 


No miten sadutus/tarina nopat toimivat? Noppia voi käyttää eri tavoin. Tässä muutama esimerkki.

1. Heitetään kaikki nopat kerralla tai valitaan vain osa. Mietitään tarina, jossa on mainittu kaikki noppien näyttämät kuvat. Aikuinen voi kirjoittaa tarinat ylös, jotta niitä voidaan sitten jälkikäteen lukea.

2. Ensimmäinen lapsi heittää noppia ja aloittaa tarinan, jonka jälkeen seuraava lapsi heittää jälleen noppia ja niiden avulla jatkaa tarinaa. Näin käydään kaikki lapset läpi. Aikuinen kirjoittaa koko tarinan ylös ja lopuksi lukee tarinan lapsille. Jos lapsia on monta voidaan noppia valita aina esim kolme, jotta tarinasta ei tule liian pitkä. 

3. Liikunnalinen versio: Heitetään vain yhtä noppaa kerrallaan. Katsotaan mikä kuva nopasta on tullut ja mietitään millä kirjaimella kuvan sana alkaa. Esim: Kukka ja K. Tämän jälkeen lapset saavat joko pareittain tai pienissä ryhmissä yrittää muodostaa kehoistaan kyseisen K kirjaimen. 

4. Toinen vaihtoehto on lähteä miettimään miten kuvassa oleva asia voisi liikehtä. Esim: Jäätelö voi lähteä sulamaan tai puu voi lähteä huojumaan tuulessa. 

5. Kuvallinen ilmaisu: Voit valita heitätkö kaikkia noppia vai vaan osaa. Kun olet heittänyt noppia katso mitkä kuvat nopista tuli. Lähde piirtämään kuvaa, jossa olisi kaikki noppien näyttämät kuvat, muodostaen hienon kokonaisuuden. Lopuksi tutkitaan yhdessä lasten kanssa muiden tekemiä teoksia ja etsitään mitkä kaikki noppien kuvat sieltä löytyykään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti